
Administratieve vragen
Hoe kan ik jullie bereiken?
U kunt een e-mail sturen naar klantzaken@duurzaamopgewekt.nl of bellen op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur op 0344 – 750 270.
Wij streven ernaar om u binnen twee werkdagen een eerste antwoord te sturen. In drukkere periodes kan deze termijn langer zijn.
Hoe kan ik mijn factuur ontvangen?
Hoe kan ik mijn factuur betalen?
Hoe kan ik mijn gegevens wijzigen?
Hoe kan ik een wijziging van mijn rekeningnummer doorgeven?
Mijn maandelijkse incasso is niet gelukt?
Hoe kan ik mij aanmelden als nieuwe klant?
Ik ga verhuizen. Wat moet ik dan regelen?
Voor de hele wijk De Mossen in Houten sluiten wij contracten af voor 15 jaar. Deze contracten zijn woning-gebonden. Dat wil zeggen, dat als je de woning verkoopt, het leveringscontract, eventueel het huurcontract voor de warmtepomp en het servicecontract als lopende verplichting moet worden overgenomen door de nieuwe bewoner (koper).
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd een e-mail sturen naar klantzaken@duurzaamopgewekt.nl of ons bellen op 0344 – 750 270.
Ik ben niet tevreden, kan ik een klacht indienen?
Vermeld in uw brief duidelijk dat het om een klacht gaat, zodat wij dit kunnen verwerken in ons klachtenregister.
Wat is de looptijd van de contracten?
Ik wil een warmtepomp kopen. Kan Duurzaam Opgewekt de subsidie niet regelen?
Hoe zit het met de garantie op een aangeschafte warmtepomp?
Ik heb een huurwoning via Viveste, maar heb wel een informatiepakket ontvangen, moet ik iets doen?
Duurzaam Opgewekt levert de service onder de condities van de Warmtewet. Mocht er iets met uw bedrijf om wat voor reden dan ook de dienstverlening niet zelfstandig kunnen garanderen, dan neemt een ander leverancier de dienstverlening over?
Technische vragen
Hoe kan ik een storing melden?
Hoe kan ik mijn kamerthermostaat het beste instellen?
Kan ik de WTW-unit blijven gebruiken?
Kan ik de WTW-unit uitschakelen?
De WTW-unit werkt los van de warmtepomp en is in principe dus uit te schakelen, zonder dat het invloed heeft op het verwarmen of koelen van de warmtepomp. Echter heeft men in het verleden de buitentemperatuursensor van de warmtepomp in het aanvoerkanaal van de WTW geplaatst. Hierbij meet hij de aangezogen buitenlucht op een schaduwrijke plek, wat op zich een juiste gedachte is. Als u nu de WTW uitzet, zal de sensor van de warmtepomp de binnentemperatuur gaan meten en daar op gaan regelen, wat vooral in de winter tot grote problemen gaat leiden. Mocht bij het plaatsen van de nieuwe warmtepomp op verzoek van de bewoner de sensor verplaatst moeten worden, kunnen wij uiteraard daar een aanvullende offerte voor uitbrengen.
Hoe is de prijs van het onderhoud aan de WTW-unit opgebouwd?
Kan ik onder dit contract uit als ik niet tevreden ben?
U kunt als eigenaar van een koelwoning in Houten, na één jaar van uw contract af, indien Duurzaam Opgewekt niet in staat is geweest de koelinstallatie conform de ontwerpspecificaties werkend te krijgen.